Rss

  • youtube

LA FESTA MAJOR

IMG_5458

Quan a les nits d’estiu a la fresca se sent aquell conegut: “el món és nostre, oidà!”, és un clar indicatiu que estem a les portes de la Festa Major. Els set pecats capitals i la jerarquia infernal assagen l’Acte Sacramental i la cridòria es pot sentir clarament. També aquests dies els tambors fan sonar els seus ritmes que després marcaran el pas de la cercavila. Tot fa entreveure que la festa gran ja s’apropa.

Als comerços del poble les bústies són els receptacles de les sàtires de la Fogardera, i el domàs del Ball de Diables ja està penjat a la façana de la Societat.

Aquests preliminars festamajorencs són per sí mateixos un indicatiu de que la intensitat amb que el Ball de Diables viu la Festa Major és realment notòria.

La seva participació ha anat canviant al llarg dels anys, però la seva presència és uns dels elements centrals de la celebració.

Els actes de foc són els més característics de la colla, evidentment. Veiem com els diables participen en la Cercavila –la més antiga manifestació on han estat  presents des de l’inici del ball fins a l’actualitat-, en la Carretillada, que després va esdevenir Fogardera –amb sàtires incloses-, i també en matinades, cercaviles de foc, correfocs i processons quan el programa d’actes ho ha contemplat. La seva presència es fa també palesa, juntament amb els altres balls populars, en l’Ofici en honor al patró, Sant Domènec, un fet que ha arrelat en els darrers anys a diverses poblacions penedesenques, tot i no haver-hi una tradició anterior. A la Ràpita, veiem com el 1988 Mn. Josep Puig s’adreça al Ball de Diables amb aquestes paraules:

 Apreciats amics:

Com cada any estaríem molt honrats que dos representats vostres participessin a la Missa de la Festa Major en la presentació de les Ofrenes i dels fruits de la terra. Pensem que així contribuiríem a donar més relleu i solemnitat a la Festa en honor a Sant Domènec.

En nom del Consell Pastoral, gràcies anticipades.

A tots aquests actes, dels que hem parlat anteriorment, cal afegir tot un seguit d’activitats que formen part de la dinàmica interna dels diables rapitencs i que comencen força dies abans de la diada principal.

Diverses activitats que veuran la seva culminació amb la Fogardera, l’acte central del Ball de Diables, i un dels punts culminants de la Festa Major de la Ràpita. Moments abans d’aquest esperat moment, la colla viu un trobada especialment important, la Reunió General de la Fogardera, la que es coneix com “la prèvia”. Amb la presència de tots els diables, i amb els papers ben repartits i apresos, es comenten per darrera vegada totes i cadascuna de les tasques que cal fer i les directrius que cal seguir per la nit del foc, tot reflectit sobre una pissarra que esdevé el full de ruta i sota un silenci imperant que no es trencarà fins minuts després, quan la primera carretilla s’encengui.

La posterior entrada a plaça, que serà l’esclat de la festa, té un preliminar que ha esdevingut un clàssic, la ruixada d’aigua. Una remullada gratificant que amara la vestimenta dels diables i prevé de possibles cremades. Minuts després, comencen a sonar els tambors. Són les 10 de la nit del diumenge de Festa Major. És l’hora!