Rss

  • youtube

ELS ORIGENS

ORÍGENS DEL BALL DE DIABLES DE LA RÀPITA

 

Les primeres passes

 Els darrers anys dels 70 i la dècada dels 80, un cop el nostre país viu en democràcia, van suposar un esclat de vida i l’inici de la recuperació de la nostra identitat nacional. La festa, les manifestacions culturals, viscudes des de la llibertat, van ser el pal de paller que va configurar un nou teixit social i associatiu de pobles i viles, que avui mostren un ric patrimoni festiu.

La Ràpita era un ferm testimoni i actor en primera persona d’aquesta nova situació social i cultural. El Centre Cultural mantenia amb pas ferm la seva trajectòria des del 1905. S’havia recuperat feia pocs anys el Cor de Caramelles, que després esdevindria la Coral l’Amistat. Els Falcons ja feia tres anys que aixecaven pires, torres i pilars per mig Catalunya, les Majorettes i la Banda agrupaven una part important de la població infantil al seu redós. Els Amics del Teatre i els Amics de la Música omplien la Sala d’Actes cada vegada que una obra de teatre o un festival pujava a l’escenari. El Grup de Joves ja organitzava la més reconeguda Festa del Most de tot el Penedès…

Si els joves són agosarats i el foc és atractiu per a ells, no costa entendre que un i altres vagin junts. Els joves de la Ràpita del 1981, immersos en un poble que estava vivint un moment històric de creació de noves iniciatives i recuperació de manifestacions culturals, van començar a posar fil i agulla al que en aquell instant era només un projecte ple d’il·lusió i pocs recursos: El Ball de Diables de la Ràpita.

El referent de les festes majors que ja comptaven amb balls de diables en els seus seguicis, cercaviles i processons; la celebració de la I Trobada Nacional de Diables de Catalunya a l’Arboç; i l’efervescència de colles de diables a molts pobles i viles del nostre país, van ser els detonants d’aquella nova manifestació cultural que volia gestar-se molt aviat, només dos mesos després de la primera reunió. Estàvem a finals de juny del 1981.

 

Cercavila de Festa Major de 1981.  Bateig de foc a la cruïlla de l'Avinguda del Centre i el Carrer de Santa Tecla.

Cercavila de Festa Major de 1981. Bateig de foc a la cruïlla de l’Avinguda del Centre i el Carrer de Santa Tecla.

1980_arnabat3

Cercavila de Festa Major de 1981. Bateig de foc a la cruïlla del Centre i el Carrer Rapió.

1980_arnabat

En cercavila per l’Avinguda del Centrer. Agost de 1981.

 

Aquella primera Festa Major

L’agost de 1981 serà el moment de la història del poble que testimoniarà el naixement del Ball de Diables. La Festa Major d’estiu d’aquell any

Al capdavant de la cercavila de matí del 1981, en direcció als Tres Pins.

Al capdavant de la cercavila de matí del 1981, en direcció als Tres Pins.

serà la carta de presentació d’aquesta manifestació cultural, que pocs mesos abans havia començat a germinar.

El programa d’aquella celebració estiuenca deixava entreveure l’esperit que el poble respirava en aquells moments de transició política. La salutació que havia fet la Junta Directiva del CCRR deia així:

“Benvolguts socis i amics:

La terra i els seus arbres s’han omplert de fruits que ens deixen a la boca el gust dolç de l’estiu. La mar i la sorra ardent de les platges ens acull amb la seva grandesa. El sol sembla dir-nos amb més força que mai que altra vegada torna a ser FESTA MAJOR. I tot el poble s’engalana i les cares s’enriolen i la música ja sona… és la nostra festa, la teva, amic i veí, la meva que l’he preparada amb il·lusió i també d’aquest que no conec i que ha parat el seu camí a la meva vora per cantar i compartir la seva alegria amb la nostra. És la FESTA MAJOR. I els nens corren joiosos pels nostres carrers, i els joves se la volen beure tota d’un glop, i els pares i les mares són feliços contemplant-la i els avis recorden… en recorden tantes de Festes Majors.

I nosaltres, tots els de la Junta, voldríem que aquesta FESTA MAJOR la podéssim recordar tots amb una mica de gratitud perquè ens hagués deixat com un regust de cosa ben feta, perquè tothom s’hi sentís part integrada i sobretot perquè tots plegats ens ho hàgim passat molt bé.”

 Aquell programa de Festa Major, el de 1981, amb el castell de Penyafort en portada, com era molt comú en aquells anys, començava un divendres, 31 de juliol i es donava per acabada el dilluns 3 d’agost.

El cap de setmana festiu s’iniciava l’últim dia de juliol a 2/4 d’11 de la nit amb teatre, teatre de casa, els “Amics del Teatre” estrenaven “L’hostal de la Glòria” de Josep M. de Segarra, un acte introductori que obria programa.

És justament en aquest Programa de Festa de Major on podem trobar la primera referència escrita sobre el Ball de Diables de la Ràpita. Apareix concretament en els actes que se celebraven aquell dissabte i diumenge de l’agost de 1981.

Programa FM 1981.

Programa FM 1981.

Fins aquell estiu de 1981, la participació de balls de diables a la Festa Major rapitenca havia estat present en determinades ocasions. Així doncs, podem observar com l’any 1978, un 4 d’agost, els Diables de Vilafranca participen en una exhibició de foc, i als anys 1979 i 1980, és el Ball de Diables de l’Arboç el qui porta el foc i la festa a la cercavila. No disposem de dades que indiquin amb anterioritat la presència d’aquest tipus de manifestació cultural a la  Festa Major, tot i que és força probable. A partir de l’any 81, el Ball de Diables de la Ràpita ja formaria part indiscutible dels actes de foc de la Festa Major gran, la de Sant Domènec, i en moltes ocasions acompanyat d’altres colles del país.

Aquell any va ser un esclat de foc. Des de la presentació pública del ball, els diables rapitencs van actuar en només quatre mesos a Can Trabal, la Torregassa, Sant Pere Molanta, Castellví de la Marca, Sant Miquel d’Olèrdola, Lletger, les Masuques, Barcelona (Poble Nou) i a la Festa del Most de la Ràpita.