Rss

  • youtube

ELS PERSONATGES

El Ball de Diables de la Ràpita està estructurat d’acord amb un seguit de personatges que caracteritzen aquest tipus de manifestació. Molts dels protagonistes del Ball són comuns en bona part de les colles dels Països Catalans, però elements concrets en cada grup defineixen la singularitat de cada ball. El Ball rapitenc segueix una estructura jeràrquica encapçalada per Llucifer i la Diablesa, el Pupuret, els diables, el fogoner, els timbalers, els diables de la munició i l’Arcàngel Sant Miquel.

LLUCIFER És el patriarca de la colla, aquell qui capitaneja les forces de l’infern. La seva indumentària i els estris que llueix són considerablement diferents als dels altres diables, i són mostra de la supremacia que té dins el grup. En els diversos actes de foc té un paper important, ocupant un lloc preferent en les formacions de cercavila i correfoc. Generalment amb l’encesa de la seva forca es dóna per acabada una actuació, indicant l’esclat final d’una festa de foc. En la representació de l’Acte Sacramental té un paper de gran importància, doncs és el personatge conductor del fil argumental, un rol que compartirà amb l’Arcàngel Sant Miquel i la Diablesa.

LLUCIFER
És el patriarca de la colla, aquell qui capitaneja les forces de l’infern. La seva indumentària i els estris que llueix són considerablement diferents als dels altres diables, i són mostra de la supremacia que té dins el grup. En els diversos actes de foc té un paper important, ocupant un lloc preferent en les formacions de cercavila i correfoc. Generalment amb l’encesa de la seva forca es dóna per acabada una actuació, indicant l’esclat final d’una festa de foc.
En la representació de l’Acte Sacramental té un paper de gran importància, doncs és el personatge conductor del fil argumental, un rol que compartirà amb l’Arcàngel Sant Miquel i la Diablesa.

DIABLESA Companya de Llucifer, a qui sempre fa costat, és el segon personatge per ordre d’importància dins el clan diabòlic. Fàcilment identificable pel seu vestuari i complements, té també un lloc rellevant en les actuacions. La seva identificació, amb un vestuari propi i diferenciat, la fan fàcilment reconeixible. Al llarg de la història de la colla aquest personatge ha estat representat tant per homes com per dones.

DIABLESA
Companya de Llucifer, a qui sempre fa costat, és el segon personatge per ordre d’importància dins el clan diabòlic. Fàcilment identificable pel seu vestuari i complements, té també un lloc rellevant en les actuacions. La seva identificació, amb un vestuari propi i diferenciat, la fan fàcilment reconeixible. Al llarg de la història de la colla aquest personatge ha estat representat tant per homes com per dones.

PUPURET
Diable que llueix el banderot penjat a la forca en el qual es pot veure l’identificatiu de la colla i el nom de la Ràpita. La seva incorporació al ball de diables de la Ràpita data de l’any 1991, com a element commemoratiu i singular del Xè aniversari de la colla.

DIABLES Súbdits de Llucifer i representats del foc, la disbauxa i la gatzara, són el gruix més important de la colla, i aquells qui dansaran a tort i a dret amb les seves forques enceses en les cercaviles i correfocs. Acostumen a desplaçar-se en formació, representant les tropes infernals.
DIABLES
Súbdits de Llucifer i representats del foc, la disbauxa i la gatzara, són el gruix més important de la colla, i aquells qui dansaran a tort i a dret amb les seves forques enceses en les cercaviles i correfocs. Acostumen a desplaçar-se en formació, representant les tropes infernals.
TIMBALERS Responsables de la part musical del ball. El ritme de tabals marca el pas dels diables durant les seves actuacions. Són els intèrprets del ritme propi del ball rapitenc, així com dels diferents tocs que es poden sentir durant la representació de l’Acte Sacramental i després de la recitació de cadascuna de les sàtires.
TIMBALERS
Responsables de la part musical del ball. El ritme de tabals marca el pas dels diables durant les seves actuacions. Són els intèrprets del ritme propi del ball rapitenc, així com dels diferents tocs que es poden sentir durant la representació de l’Acte Sacramental i després de la recitació de cadascuna de les sàtires.