Rss

  • youtube

VESTUARI

La vestimenta dels diables rapitencs ha anat evolucionant al llarg d’aquestes tres dècades. Cal esmentar dos punts de referència: per una banda l’any 1981, any de la fundació del ball; i per L’altra, l’any 2001, 20è aniversari de la colla.

En el moment de la creació del ball, a primers dels 80, la vestimenta és prou uniforme en tot el grup: el pantaló de cotó negre, amb flames de color groc i vermell pintades a la part baixa del camal, i la camisa vermella, també de cotó, són elements comuns en els diables, Diablesa i Llucifer, aquest últim, a diferència dels altres components, porta una capa llarga de color negre, mentre que la resta la porten fins a l’alçada de sota genolls. La Diablesa llueix faldilla llarga, també negra, i amb les flames pintades a la part baixa.

La màscara de foc és l’element comú que, en color vermell, decora la part central de totes i cadascuna de les capes negres de roba de sac, totes elles acabades amb una caputxa i unes banyes vermelles.

Les espardenyes de set vetes van ser des del primer moment el calçat escollit pels diables per acabar de definir el vestuari, que tot i ser nou, volia ser coherent amb la tipologia de vestit utilitzat al Penedès, i fugir de fórmules més agosarades que podrien no correspondre a aquesta línia.

La confecció d’aquesta primera vestimenta va ser un procés de treball manual, gairebé artesà. La destresa de cadascú, les mares, àvies i dones, traçudes en el món del fil i l’agulla, i les modistes que en aquell moment encara tenien taller al poble, van donar forma a la indumentària.

La singularitat dels colors del vestit, negre i vermell, van comportar dificultat a l’hora de fer la vestimenta. La roba de sac negra no va ser fàcil de trobar, i la impossibilitat de tenir jaquetes vermelles i pantalons negres de cotó, va obligar a la colla de diables a fer tenyir totes i cadascuna d’aquestes peces. Més endavant van ser els propis diables els encarregats de fer aquesta feina fent bullir aigua amb el tint de l’època, aquells coneguts “tintes Iberia”, afegint sal en el moment oportú del procés de tinció, fins aconseguir que aquests colors fossin els identificatius de la colla.

L’any 2001, vint anys després d’aquella primera indumentària, i després d’haver fet una repintada de capes i estampar la màscara de foc a l’esquena de les camises l’any 1992, la colla fa una aposta important per renovar i actualitzar el vestuari, dotant de més significació cadascun dels personatges i eliminant el color groc de les flames dels vestits inicials, de manera que només dos colors seran presents en la indumentària: el negre i el vermell. El teixit a utilitzar en les capes tindrà un tractament ignífug. Un nodrit nombre de dones del poble posen fil a l’agulla –com ha passat també en els moments en que els gegants rapitencs han estrenat vestits-, encarregant-se de les tasques de costura que comporta aquesta feina.

 

Llucifercapa lluci

Utilitzarà roba de lli per la seva vestimenta. Lluirà casaca i pantalons de vermell, ribetejats en les mànigues i les cames per flames negres. La capa, amb una sobrecapa curta sobre les espatlles serà també de color vermell i folrada en negre i sense caputxa. Compta amb la incorporació d’un seguit d’elements iconogràfics en color negre dissenyats específicament per al cabdill dels diables, així com també els considerats clàssics, entre ells la màscara de foc.

La Diablesa

També porta roba de teixit de lli. Es presentarà amb faldilla i casaca negra, incorporarà una armilla vermella i motius iconogràfics negres i vermells, també les icones gràfiques clàssiques. Deixarà de portar la tradicional capa.

El Pupuret

Portarà casaca, capa i pantaló negres, i els elements iconogràfics que decoren la casaca i la capa són en tons vermellosos, mentre que la capa va decorada d’igual manera que la resta de diables.

Els diables

Faran ús de camisa vermella. El pantaló i la capa són negres, i a la part del darrera de la camisa i la capa lluiran la màscara de foc en color negre i vermell respectivament. Ara, però, es presentarà més estilitzada i amb alguns retocs d’estil. La mateixa indumentària serà portada pels diables de la munició i el fogoner.

Els timbalers

cara camisa

Vestiran a partir del 2009 pantaló negre, camisa vermella i armilla negra amb caputxa i amb la màscara de foc a l’esquena. No portaran capa. En els inicis de la colla portaven la mateixa vestimenta que la resta de diables.

Tots els components del ball faran ús d’espardenyes de set vetes en colors vermell i negre, i de sola de cautxú, un treball singular i artesà fet a mida per la colla rapitenca. Els mitjons, si se n’utilitzen, han de ser negres. El mocador, que es fa servir en determinades ocasions, és negre amb el logotip de la colla brodat en vermell.

Les banyes, comuns en tots els diables que porten capa, són de franel·la de color vermell, i van cosides a la caputxa, que va folrada en el seu interior amb teixit de cotó de color vermell, igual que les capes de tots els diables.

 L’ Arcàngel Sant Miquel

Porta una túnica de color blau clar subjectada per la cintura i una capa blanca, d’entre la qual sobresurten les ales. Calça espardenyes de set vetes blanques. Llueix una corona de fulles i amb les mans subjecta l’espasa i l’escut, símbols del poder celestial.